Fertiliteitsreflexologie – een methode die significant effect heeft op vruchtbaarheid 

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen een grote impact hebben op het leven van stellen die een kind willen krijgen. Het kan een periode van veel stress, teleurstelling en verdriet met zich meebrengen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de vruchtbaarheid te stimuleren en één van die methoden is fertiliteitsreflexologie. In dit blogartikel bespreken we waarom deze vorm van therapie een krachtige en zelfs significant bewezen tool is bij het stimuleren van vruchtbaarheid.

Wat is fertiliteitsreflexologie?

Reflexzone therapie is een alternatieve geneeswijze waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten op de handen, voeten en oren. Deze punten, ook wel reflexzones genoemd, corresponderen met organen en systemen in het lichaam. Door druk uit te oefenen op deze punten kunnen blokkades in het lichaam worden opgeheven en de energiebalans worden hersteld.

Fertiliteitsreflexologie is een vorm van (voet)reflextherapie die tot doel heeft de kans op zwangerschap te vergroten. Bij vrouwen richt deze therapie zich onder andere op het stimuleren van de productie en kwaliteit van de eicel, het bevorderen van de eisprong, het verbeteren van de doorbloeding in het bekken, het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam en het verminderen van stress, wat invloed heeft op de hormoonhuishouding. Ook bij mannen kan fertiliteitsreflexologie helpen door de nierenergie te verbeteren, wat de kwaliteit, hoeveelheid en beweeglijkheid van spermacellen kan verhogen.

Hoe werkt fertiliteitsreflexologie bij het stimuleren van vruchtbaarheid?

Bij fertiliteitsreflexologie worden specifieke punten op de voeten gestimuleerd die verband houden met de voortplantingsorganen. Door deze punten te masseren, kan de doorbloeding verbeterd worden en blokkades in het voortplantingssysteem worden opgeheven.

Daarnaast kan fertiliteitsreflexologie ook helpen bij het verminderen van stress, wat een belangrijke factor kan zijn bij vruchtbaarheidsproblemen. Stress kan namelijk een negatieve invloed hebben op de hormonen die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus en ovulatie. Door de drukpunten te masseren, kan de ontspanning worden bevorderd en de stress verminderd.

Naast het stimuleren van de vruchtbaarheid kan je met deze vorm van therapie het immuunsysteem versterken en de hormoonbalans verbeteren. Dit kan niet alleen gunstig zijn voor vrouwen, maar ook voor mannen die te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen.

Fertiliteitsreflexologie en een IUI, IVF of ICSI behandeling

Wanneer koppels denken aan of al bezig zijn met IUI, IVF of ICSI, dan kan reflexologie helpen om de slaagkansen te verhogen. Vooral het moment van terugplaatsen is zeer cruciaal en het is belangrijk zo dicht mogelijk bij de terugplaatsing te behandelen met fertiliteitreflexologie. Geadviseerd wordt om minimaal 3 maanden voor de IUI/IVF/ICSI te starten met reflexologiebehandelingen, want hoe beter de ‘fundering’ hoe groter de kans van slagen.

Fertiliteitsreflexologie – een bewezen methode voor het stimuleren van vruchtbaarheid

Er is nog niet enorm veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van reflexzone therapie bij het stimuleren van vruchtbaarheid. Er zijn echter wel enkele veelbelovende studies die positieve resultaten laten zien.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Alternative Therapies in Health and Medicine” onderzocht het effect van reflexologie op vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), een veelvoorkomende oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen. De resultaten toonden aan dat de vrouwen die reflexologie kregen, een significante verbetering zagen in de ovulatie frequentie en hormoonbalans.

Een andere studie gepubliceerd in het “Journal of Integrative Medicine” keek naar het effect van reflexologie op de levenskwaliteit van vrouwen met onverklaarde onvruchtbaarheid. De resultaten lieten zien dat de vrouwen na reflexologie behandeling een significante verbetering ervaarden in hun emotionele welzijn en kwaliteit van leven.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van reflexzone therapie bij vruchtbaarheidsproblemen verder te bevestigen, zijn deze eerste bevindingen veelbelovend.

Het belang van een holistische benadering

Bij het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen is het belangrijk om een holistische benadering te hanteren, waarbij zowel fysieke als emotionele aspecten worden meegenomen. Fertiliteitsreflexologie is een zogenoemde non-invasieve behandelmethode, wat betekent dat er geen medicijnen worden gebruikt en er geen risico’s aan verbonden zijn. Het kan daarom een goede optie zijn voor stellen die op zoek zijn naar natuurlijke en holistische benaderingen van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Een opleiding waarbij je alles leert over Fertiliteitsreflexologie

In de module “Reflexzone therapie” neem ik je mee in de wereld van de reflexzones. Deze module is een onderdeel van de Integraal Kinderwens Opleiding, maar kan je zeker ook los volgen wanneer je jouw kennis over reflexzone therapie in combinatie met vruchtbaarheid wilt ontwikkelen.

Het is een waardevolle tool om in te zetten en jouw aanbod in de praktijk te vergroten. Doordat deze techniek steeds populairder wordt is er een groeiende vraag naar professionals die bekwaam zijn op dit gebied, en door het behalen van een certificaat in deze techniek kun je je onderscheiden van anderen in jouw vakgebied.

In de cursus leert docent Rosalie Schippers van het Lemniscaat Center je de basistechnieken. Rosalie zet deze techniek al jaren zeer succesvol in bij haar cliënten, in haar cursussen en in de Integraal Kinderwens Opleiding

Wil je meer weten over de gehele Integraal Kinderwens Opleiding? Lees dan de brochure met alle informatie over de verschillende modules, leerroutes en lesdata.

Lees meer over de cursus Fertiliteisreflexologie op deze pagina of schrijf je direct in (kies voor de optie Specialist).

Schrijf je in voor de cursus