Het stichten van een gezinnetje is voor veel koppels een grote wens en een belangrijke mijlpaal in hun leven. Helaas verloopt het proces naar het zwanger worden niet altijd zoals gepland en kan het een uitdagende en emotionele periode zijn voor koppels. Voor onder andere masseurs, coaches en therapeuten is er een belangrijke rol weggelegd in het begeleiden van deze koppels. In deze blog bespreken we vijf redenen waarom goede begeleiding essentieel is voor koppels met een kinderwens.

1. Emotionele begeleiding bij een kinderwens

Het proces van een kinderwens kan gepaard gaan met verschillende emoties zoals hoop, angst, verdriet en frustratie. Veel koppels gaan tijdens dit proces door een emotionele rollercoaster. Masseurs, coaches en therapeuten kunnen een veilige ruimte creëren waar koppels hun gevoelens kunnen uiten en waar zij zich gehoord en begrepen voelen. Door deze emotionele steun kunnen stellen beter omgaan met de ups en downs die gepaard gaan met het hebben van een kinderwens.

2. Stressvermindering

Het streven naar een gezin kan een enorme druk op koppels leggen. De stress en spanning die hiermee gepaard gaan kunnen zowel fysieke als mentale gevolgen hebben. Het hebben van stress is niet bevorderlijk voor het zwanger worden. Goede mentale begeleiding kan helpen bij het verminderen van stress en spanning. Masseurs en therapeuten kunnen ontspanningsmassages aanbieden om de spanning in het lichaam te verminderen. Of er kan gebruikgemaakt worden van manuele lymfedrainage technieken om het lichaam weer in een toestand van rust en herstel te laten komen.

3. Fysieke begeleiding bij vruchtbaarheidsproblemen

Het is fijn als je als begeleider bij stellen met een kinderwens keuze hebt uit verschillende tools om in te zetten om de vruchtbaarheid te stimuleren. Je kunt hierdoor een behandeling op maat aanbieden. Zo kun je helpen bij het verbeteren van de vruchtbaarheid door het aanbieden van bijvoorbeeld specifieke massages in het buik- en ruggebied, het aanleren van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen, het uitoefenen van reflexzone therapie en het inzetten van edelstenen en kruiden.

4. Het versterken van de relatie

Een kinderwens kan een hoge druk leggen op de relatie tussen partners. Het kan leiden tot conflicten, communicatieproblemen en gevoelens van teleurstelling. Door het begeleiden bij een kinderwens kun je helpen bij het versterken van de relatie en het herstellen van de verbinding tussen koppels. Zo worden er tools en technieken aangereikt om beter te communiceren, conflicten op te lossen en samen te werken als team. Door het versterken van de relatie kunnen stellen beter omgaan met de uitdagingen die een kinderwens met zich mee kan brengen.

5. Het creëren van een positieve mindset

Kinderwens begeleiders kunnen helpen bij het creëren van een positieve mindset en het omgaan met negatieve gedachten. Een positieve mindset is van onschatbare waarde bij het verwezenlijken van een kinderwens. Masseurs, coaches en therapeuten kunnen koppels leren hoe ze positief kunnen blijven, ondanks de uitdagingen die ze tegenkomen. Ze kunnen leren om te gaan met negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen die de weg naar een succesvolle zwangerschap kunnen blokkeren. Door het creëren van een positieve mindset vergroten koppels niet alleen hun kans op het krijgen van een kindje, maar ook hun veerkracht.

Integraal Kinderwens Opleiding
Het begeleiden bij koppels met een kinderwens behoeft veel verschillende disciplines. Om je hierop breed te ontwikkelen is er de waardevolle Integraal Kinderwens Opleiding. Deze unieke opleiding is ontwikkeld door Rosalie Schippers, de eigenaresse van het Lemniscaat Center. Sinds 2012 is Rosalie gespecialiseerd in zwangerschap. In binnen- en buitenland volgde zij trainingen op kinderwens gebied. Doordat zij zeer divers is geschoold en zich continu blijft ontwikkelen, zit deze opleiding vol met verschillende behandeltechnieken en aanpak mogelijkheden.

Wil je meer weten over de opleiding? Lees dan de brochure met alle informatie over de verschillende modules, leerroutes en lesdata.